1. Estem a menys d’un mes del Congrés. Amb ganes de què arribi?
Sí, molt. Estem en el compte enrere, ultimant temes i donant una empenta a la recta final. L’organització del Congrés és complexa i requereix temps i dedicació. Nosaltres vam començar al maig del 2016 i més intensament a partir de l’acte del precongrés del novembre passat. S’ha de tenir en compte que el treball dels membres dels diferents comitès és un treball voluntari, però ho fem perquè hi creiem.
2. El lema d’aquesta edició és ‘Acompanyament professional, transformació col·lectiva’, per què aquest tema?
Els darrers anys, els professionals dels SSB hem viscut una allau de transformacions arran de la crisi, principalment, i de l’aparició de normatives que han provocat que el paper dels i les professionals s’hagi desvirtuat, focalitzant-se bàsicament en una funció tramitadora de prestacions, i comportant a la vegada un desgast professional.
3. Calia una reflexió per seguir avançant, oi?
La capacitat professional en la funció d’acompanyament en el procés de canvi, de desenvolupament o promoció de l’autonomia requereix d’una nova empenta i d’un reforç. Recuperar i aprendre a treballar amb els agents socials, els nous grups organitzats i amb els altres serveis ressituant-nos com a sistema que som. El i la professional s’ha de creure el seu saber, el seu valor. Ens trobem amb un ciutadà que té drets i deures. Aquesta reflexió ens ha portat a pensar si el que fem ho podem fer d’una altra manera. Com podem facilitar l’acompanyament a la persona si no ens apoderem? Els professionals dels SSB som la clau del sistema.
4. Quins temes principals es tractaran?
Des del Comitè Científic hem considerat important ressaltar la fortalesa dels professionals i les estructures directives dels SSB, com element clau per enfortir el sistema. El protagonisme de la ciutadania i dels moviments socials i quines expectatives tenen davant els SSB incloent l’abordatge del treball comunitari com a punt de trobada. També parlarem de la relació amb els altres serveis, que sovint és complexa, i que ens porta a entendre’ns i apropar-nos en la coresponsabilitat en l’atenció a la ciutadania. I de la relació amb altres agents i moviments socials, que no només posa en crisi el sistema sinó que ens interpel·la i convida a replantejar i repensar altres maneres de donar resposta a les necessitats socials. I per últim, no podem deixar de banda el context social i el paper de les polítiques socials. Després de 10 anys de la Llei de Serveis Socials, que ens constitueix com a sistema, sentim que els professionals tenim un paper primordial, així com les organitzacions i els Col·legis professionals.
5. Tenim al voltant d’un centenar d’experts confirmats de diferents àmbits i experiències. Això ens donarà una visió molt àmplia i multidisciplinar, oi?
Sí, aquest és el nostre objectiu. Penseu que el Congrés és el punt de trobada dels professionals que treballem en els serveis socials, i principalment en els serveis socials bàsics. També participaran professionals d’altres sistemes (educació, salut, justícia...) que ens permetrà conèixer-nos i apropar-nos. Sovint som grans desconeguts i tenim expectatives que, com li passa a la ciutadania, ens porten sovint a “desenganys” dels sistemes respectius o entre sistemes.
6. En l’organització del Congrés hi participen 4 col·legis professionals. Creu que l’assistència de professionals de diferents disciplines del sector social li dóna un valor afegit?
Sí, evident. En la nostra pràctica diària interaccionem amb diferents professionals de diferents àmbits. L’organització del Congrés des de la perspectiva dels 4 Col·legis és enriquidora i ens permet conèixer la realitat d’aquestes professions en els SSB, apropar-nos i col·laborar. És un aprenentatge continu. No hem d’oblidar que és un Congrés organitzat per professionals per a professionals.
7. Per què és important per al sector dels Serveis Socials Bàsics que se celebri cada dos anys un Congrés d’aquestes característiques?
Celebrarem la 3a edició, per tant entenc que es consolida el format de Congrés i ens dona solidesa, rellevància i sobretot reconeixement professional i social. Que se celebri el Congrés és important per fer visible la fortalesa dels SSB, som el canal d’accés al sistema de serveis socials.
8. La resposta dels professionals a dia d’avui és molt positiva, però que diria a les persones que encara s’ho estan pensant?
Que no perdin l’oportunitat d’assistir-hi perquè volem que sigui un Congrés de canvi, de transformació, per posar de manifest la situació actual i de futur dels Serveis Socials Bàsics, i en la seva vessant principal, el paper dels i les professionals.