El passat 3 de juliol, es va dur a terme la xerrada en línia “Canvi climàtic i vulnerabilitat social”, organitzada per la Comissió d’Emergències i Catàstrofes del Col·legi.
La secretària de la Junta de Govern del TSCAT i membre de la Comissió d'Emergències i Catàstrofes, Eva Giralt Padilla, va donar la benvinguda a la xerrada. "El canvi climàtic està comportant tot un seguit de desafiaments que impacten en la justícia social", va començar. "Obrim aquest espai -va continuar- perquè creiem que el treball social té el compromís ètic i deontològic d'abordar la crisi climàtica, ja que és un multiplicador de les desigualtats i injustícies. Les treballadores socials estem interpel·lades davant d'aquest escenari que impacta especialment en les persones en situació de vulnerabilitat".
Tot seguit, el coordinador de l'Equip d'Emergències del TSCAT, Carlos Hidalgo Aliaga, va presentar les persones convidades, Daniel Sempere Torres, director del Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (CRAHI-UPC); i Pilar Planella de Rubinat, treballadora social a l'Ajuntament de Lleida i membre de la Comissió d'Emergències i Catàstrofes del TSCAT.
Daniel Sempere va oferir una ponència de base molt científica per tal d'explicar el context del canvi climàtic, en quin punt estem i com ens està afectant. També va abordar la necessitat d'impulsar l'adaptació col·lectiva a aquest canvi i va parlar de com es pot treballar conjuntament per poder reduir aquestes vulnerabilitats des d'una perspectiva tècnica però també des de la mirada social i comunitària. | Veure la presentació
Per la seva part, Pilar Planella, que va tractar sobre la vulnerabilitat i les desigualtats socials en el context de canvi climàtic i com aquestes crisis accentuen encara més aquestes diferències, fent especial èmfasi en el paper del treball social i com fer les intervencions davant d'aquestes situacions.
Aquesta xerrada en línia ha estat la primera d'un cicle dedicat a les emergències climàtiques i els escenaris del treball social que es desenvoluparà durant tot aquest any amb les següents temàtiques:
- Webinar “Protecció Civil. Plans territorials. El paper del treball social en les emergències”. Es donaran a conèixer com s’organitzen els plans d’emergència i la seva efectivitat tot reflexionant vers el paper del treball social davant les emergències derivades del canvi climàtic.
- Webinar “Impacte a la població: factors de risc individuals, socials i culturals en l’emergència psicosocial”. L'objectiu és prendre consciència i reflexionar sobre com el canvi climàtic afecta les persones en situació de vulnerabilitat i com es poden mitigar aquests impactes.
- Webinar "Resiliència. La recuperació comunitària. La resposta des del treball social". Valorarem com es viu l’estrès professional quan som també afectats i analitzarem com es passa de l’emergència a l’atenció quotidiana.
Properament, us anirem informant de les dates d'aquestes xerrades.