L'atenció integrada social i sanitària és un tema de gran importància per a la professió, ja que la seva implementació ha de suposar una transformació del model d’atenció i cures, tant del sistema sanitari com del sistema de serveis socials.
Per oferir un espai de debat i reflexió sobre aquest tema, el Col·legi vam celebrar, el 2 de juliol a la Seu Central, la xerrada "L'atenció integrada social i sanitària, repte o oportunitat per al treball social", que va comptar amb la participació de dues persones que estan liderant el procés de l'atenció integrada i que són el Jordi Amblàs i la Conxita Barbeta, codirectors de l'equip motor de l'atenció integrada social i sanitària, que van venir a explicar com s'està treballant el desplegament de l'atenció integrada a Catalunya.
La degana del TSCAT, Laura Morro, va obrir la xerrada destacant la necessitat de la integració de l’atenció social i sanitària, però "cal tenir molt present que es tracta d’una reformulació tant del sistema sanitari com del sistema de serveis socials, i que cal fer-ho des de la base i amb el consens dels i les professionals". També va posar en valor el rol que ha de tenir el treball social en tot aquest procés. "Els i les treballadores socials hem de tenir un paper rellevant en la definició del model i en la seva implementació operativa territorial, donat que és l’única professió que des de sempre ha estat present en els dos sistemes, el social i el sanitari", va assegurar.
Tot seguit va iniciar la intervenció Jordi Amblàs explicant per què és necessària l'atenció integrada, els punts clau i com s'està treballant el desplegament. "Parlem de població envellida, però potser el que està envellit és el sistema, i per això cal transformar-lo. I l'atenció integrada és el disparador perfecte per fer aquesta transformació del sistema social i sanitari", indicava. També va afirmar que "com més fragmentat és un sistema, més ineficient és i menys capacitat té per donar resposta".
En el seu torn, Conxita Barbeta va incidir en com s'està desenvolupant el desplegament en l'entorn residencial i en l'àmbit de la salut mental i les addiccions. També va abordar la integració dels sistemes d'informació i tecnologia i, va concloure, explicant tot el procés de creació de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària, els seus objectius, característiques i situació actual.
Un cop finalitzades les intervencions, van prendre molt breument la paraula Rosa Fumàs, responsable del Pla de Transformació Digital dels Serveis Socials Bàsics de Catalunya, i Victòria Mir, coordinadora de treball social sanitari de l’ICS, ambdues treballadores socials membres del grup motor d’Atenció Integrada Social i Sanitària i que es van posar a disposició de la trentena d'assistents per resoldre dubtes o fer consideracions.
Per acabar, es va obrir un interessant espai de diàleg, debat i reflexions compartides amb les persones assistents i moderat per l'exdegana del Col·legi, Conchita Peña.