El Col·legi commemora aquest 2023 el 40è aniversari de la seva constitució i volem fer partícips a totes les col·legiades i col·legiats de la celebració de l’efemèride. Al llarg de l’any, organitzarem diferents actes, en els quals aprofundirem en la història del TSCAT i abordarem els reptes presents i futurs, que tindran com a protagonistes a les mateixes col·legiades.
El primer d’aquests actes va tenir lloc el dimarts 21 de març, coincidint amb el Dia Mundial del Treball Social, i va donar el tret de sortida a la resta d’activitats de commemoració. Les col·legiades i els col·legiats van tenir una participació destacada en les celebracions, recordant les fites més importants i aportant la seva expertesa i les seves propostes de futur per tal de continuar reivindicant la figura de la treballadora social. Pots veure el vídeo íntegre de la jornada.
El segon acte, celebrat el 20 de juny, va ser el col·loqui "Nous espais de treball social". Una interessant xerrada on es van donar a conèixer diferents iniciatives relacionades amb el treball social que són innovadores o que proposen altres maneres de fer treball social, més enllà de les formes més tradicionals d'exercir la professió. Pots veure el vídeo íntegre de la jornada.
Constituït l’any 1983, el TSCAT és una corporació de dret públic de caràcter professional que actua com a veu i referent professional i social del col·lectiu col·legiat de treballadores i treballadors socials de Catalunya. Anteriorment, la representació del col·lectiu estava emparada per set associacions sorgides des de l'any 1934 fins al 1979: l’Associació d’Assistents Socials de Barcelona (1934), la de Sabadell-Terrassa (1960), la de visitadores socials psicòlogues de Barcelona (1964), la de Manresa (1964), la de Tarragona (1965), la de les comarques gironines (1974) i la de Lleida (1979).
Amb motiu de l’aprovació de la llei estatal de Creación de los Colegios Oficiales de Asistentes Sociales, a l’abril del 1982, les set associacions d’arreu del territori predecessores al Col·legi van acordar unificar-se per donar pas a la creació del Col·legi Oficial de Diplomats en Treball Social i Assistents Socials de Catalunya. Aquest fet, va suposar un major reconeixement professional i social del treball social, així com l’empoderament de la professió i una major capacitat d’incidència amb l’administració. No fou fins l’any 2011 que va rebre l’actual nom, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.
40 anys després de la seva creació, a banda de la seu central ubicada a Barcelona, el Col·legi compta amb cinc delegacions (Girona, Lleida, Manresa-Catalunya Central, Tarragona i Terres de l’Ebre) i prop de 7.000 col·legiades i col·legiats d’arreu de Catalunya. Aquesta xifra representa un volum important de persones que sumen la seva força i el seu suport a l’hora de fer sentir la veu de les treballadores i els treballadors socials i de defensar i reivindicar la professió.
Amb motiu del 40è aniversari del Col·legi les membres del Seminari Permanent d'Història han dut a terme un treball de recopilació de les fites més destacades al llarg de la història del TSCAT.