El Col·legi hem fet un posicionament perquè creiem que és totalment necessari i urgent resoldre la qüestió de la classificació professional del treball social dins de la funció pública.
Actualment, una gran part de les treballadores socials estan desenvolupant la seva tasca en el marc del sistema públic i sota el paraigua de les relacions funcionarials. L’article 76 del Real Decreto Legislativo 5/2015, de 30 de octubre, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público (EBEP), es contempla el Grau en Treball Social dins el Grup A, tot i que les places de treball social sempre són assignades al Subgrup A2, seguint la distinció que històricament s’havia fet entre els Grups A i B, entre els estudis universitaris de Llicenciatura i els de Diplomatura. Malauradament no es fa servir el mecanisme addicional del mateix article de l’EBEP, que permetria la classificació dels cossos i escales de treball social com a Subgrup A1, en base a la nostra formació universitària i al nivell de responsabilitat de les funcions que desenvolupen.
Per tant, ni la nostra preparació acadèmica, ni les funcions ni les responsabilitats que tenim es veuen reflectides en la nostra classificació professional. Per la complexitat de l’exercici de la nostra professió en la societat actual, per la importància i el valor de la nostra intervenció per garantir el desenvolupament de les persones que passen per moments de dificultat i pels alts nivells de responsabilitat que ens demanden les usuàries i usuaris i la pròpia administració, creiem que està totalment justificat que se’ns reconegui mitjançant la classificació de les nostres places dins del Subgrup A1.
Per això, el Col·legi exigim a les administracions públiques que introdueixin les mesures normatives oportunes que facin possible el reconeixement del treball social dins de la categoria que ens correspon per competències, capacitats i responsabilitats.