"Volem saber qui governa els serveis socials bàsics, però també com ho fan"

<p>.</p>

Maite Boldú Alfonso, Xavier Casademont Falguera i Mercè Ginesta Rey, guanyadores i guanyador del Premi Dolors Arteman en la categoria Millor Proposta de Recerca a Realitzar

Maite Boldú. Diplomada en Treball Social i Llicenciada en Humanitats. Postgrau en Mediació familiar i Màster en Intervenció social. Des de fa més de 25 anys vinculada al món dels serveis socials bàsics, 18 anys en atenció directa i els últims com a responsable i directora dels Serveis Socials. Des de fa 5 anys, és tutora i coordinadora de pràcticum de TS i docent associada de l’assignatura de Teories del TS a la Universitat de Girona (UdG). 

Xavier Casademont. Politòleg, doctor i professor a la UdG. Les principals línies de recerca són: Immigració, ciutadania i diversitat; Polítiques socials i estat del benestar; Serveis Socials; Democràcia i participació. Entre 2003 i 2017 va treballar al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa coordinant l’Àrea de Ciutadania i Immigració, així com també en la planificació i avaluació dels serveis socials.

Mercè Ginesta. Diplomada en Treball Social. Llicenciada en Antropologia Cultural i en Sociologia. Màster en Ètica aplicada a la Intervenció Social. Fa més de 25 anys que treballa en el món dels serveis socials bàsics, tant en l’atenció directa com en la direcció i coordinació. És també professora associada a la UdG des del 2013. És membre de la Junta de Govern del TSCAT (2013-2017) i de les comissions de Serveis Socials Bàsics i Supervisió del Col·legi.

24
oct.
2018

La Maite, la Mercè i el Xavier són els guardonats en la categoria de Millor Proposta de Recerca a Realitzar de la 9a edició del Premi de Recerca en Treball Social Dolors Arteman, distinció que van rebre el passat 9 d'octubre. El Premi Dolors Arteman, convocat pel Col·legi cada dos anys, té com a objectiu promoure la recerca entre els estudiants i els professionals del Treball Social, incentivar les bones pràctiques professionals i potenciar la innovació en l’àmbit de la intervenció social.

Entrevistem a Maite Boldú Alfonso, Xavier Casademont Falguera i Mercè Ginesta Rey, guanyadores i guanyador del Premi Dolors Arteman en la categoria Millor Proposta de Recerca a Realitzar

 

1. Com se senten després de saber que són guanyadors d’aquest premi?

(Maite) Molt contents pel reconeixement que suposa aquest Premi. I, ara, enfocats en el repte que suposa la realització de la recerca. 

(Mercè) Ens fa molta il·lusió perquè ens permet començar una recerca sobre la qual havíem discutit en diverses ocasions sense trobar el temps per posar-nos-hi.

(Xavier) Amb il·lusió per poder treballar conjuntament. A més ens dóna la possibilitat d’investigar una temàtica que ens sembla que pot ser d’interès per al sistema.

 

2. Per què van decidir presentar-se?

(Maite) Compartíem de manera informal algunes idees sobre com s’organitzen els serveis socials, sobre quins reptes i oportunitats es plantegen les polítiques socials, sobre les incerteses, contradiccions i complexitats i sobre l’impacte de les polítiques a nivell més micro i com això afectava als professionals. Un dia vam començar a organitzar i discutir aquestes idees i quan vam veure la convocatòria del Premi Dolors Arteman vam pensar que era l’empenta que ens faltava  per iniciar aquesta recerca.

 

3. Per què aquest tema?

(Mercè) En les nostres discussions sovint hi apareixia el tema de la relació dels tècnics i els polítics en l’àmbit dels serveis socials municipals. Els tècnics sovint percebem algunes demandes dels polítics com a intrusions en l’exercici professional. També hem constatat que els tècnics acostumem a viure com un entrebanc que en cada canvi de mandat s’hagi de tornar a explicar de zero a un nou Regidor què són els serveis socials, què es pot fer i què no. També vam veure que la figura del polític local no ha estat gaire estudiada. I això ens va fer pensar que seria interessant conèixer millor aquest segment. Estudiar-ne el perfil, quin és el seu procés a l’hora de situar-se en el càrrec i conèixer l’àmbit dels serveis socials, i explorant també com assumeixen l’exercici del poder en el seu àmbit. Volem saber “qui governa els serveis socials bàsics”, però també com ho fan. De rerefons també volem explorar si la descentralització dels serveis socials i la multiplicació dels agents de decisió contribueix a enfortir els sistema, o bé, al contrari, a afeblir-lo.

(Xavier) A més, és interessant analitzar els serveis socials en termes de “política”, entesa com les relacions de poder que es donen en el marc de la seva gestió. Malgrat que hi ha algunes recerques que han estudiat aquesta dimensió, pensem que és d’interès aprofundir-hi des de la perspectiva local, caracteritzada per unes dinàmiques pròpies diferents a nivells superiors. A més, en base a la proximitat amb la ciutadania, les polítiques de serveis socials poden ser especialment atractives per entendre les dinàmiques que es donen entre els diferents actors.

 

4. Expliqui’ns la proposta de recerca que han presentat

(Mercè) Ens centrarem en les comarques de Girona, i basarem l’estudi principalment en un treball de camp consistent en entrevistar en profunditat a regidors de totes les Àrees Bàsiques de Serveis Socials i Consellers Comarcals, si s’escau. També complementarem la recerca amb grups de discussió amb tècnics i amb responsables de SSB.

(Xavier) La recerca és fonamentalment qualitativa, però ens permetrà, mitjançant diferents tècniques, analitzar quina és la posició dels serveis socials dins els cartipassos municipals, així com les percepcions i relacions entre responsables polítics i tècnics.

(Maite) També analitzarem fonts indirectes com legislació, documents i protocols que enllacin les polítiques socials amb els serveis socials bàsics.

 

5. Un cop aconseguit aquest guardó, quines passes donarà el projecte?

(Maite) Ara el repte és organitzar-nos bé per poder elaborar-la en els terminis que el Premi determina. Ja hem començat a treballar en la primera fase de discussió. Un cop això estigui més aprofundit , començarem amb la fase de la metodologia que consisteix en entrevistes i grups de discussió.