"Volem continuar ampliant la implicació dels professionals del Treball Social per tal de reforçar el nostre paper en la societat "

<p>.</p>

Gemma Solanas Bacardit, Vicedegena de la Delegació de Manresa - Catalunya Central

Amb 305 persones col·legiades, la Delegació de Manresa-Catalunya Central any rere any, va guanyant presència en el territori. A la seva seu, situada al carrer Canonge Mulet 2, 3r 1a, s'hi reuneixen Grups de Treball i s'imparteixen cursos de formació i conferències. La Vicedegana Gemma Solanas, ens explica la feina que hi duen a terme i els seus objectius. 

 

23
març
2017

Diplomada en Treball Social per la Universitat de Barcelona i amb màsters en Gerontologia Social per la Universitat de Barcelona i Atenció Primària de la Salut per la Universitat Autònoma de Barcelona, Gemma Solanas va iniciar la seva tasca professional a Càritas primer, i després a l’ABS de Manresa de l’ICS, on hi treballa des de 1991. Des del 2009, ha assumit la tasca de referent dels Treballadors Socials de la Gerència Territorial de la Catalunya Central ICS.

Quina història hi ha darrera de la Delegació de Manresa del Col·legi?

Inicialment es va crear l'Escola de Formació Social Torras i Bages (1959-1979), amb l’objectiu de donar formarció als Assistents Socials i organitzar  diversos cursos de formació social. Posteriorment va sorgir l’Associació de Treball Social a Manresa i als anys ’80 es va tenir la possibilitat de crear els col·legis professionals. 

 

Quins eren els objectius de la Delegació del Col·legi en aquells inicis? 

Es volia continuar amb la formació permanent dels assistents socials de la Catalunya Central per mantenir la continuïtat i les relacions amb el Col·legi.

 

Ets Vicedegana de la Junta Territorial des de 2014, en què esteu treballant actualment a la Delegació? 

A la Delegació tenim diferents Grups de Treball de professionals: de serveis socials bàsics, el de mediació, el de gent gran, el de sanitat, el d’emergències i el grup de professionals territorial d’Osona i el de l’Anoia. Aquests dos són importants per apropar-nos al territori degut a la gran dispersió geogràfica que tenim. Tots aquests grups proposen activitats, cafè tertúlies, tallers de formació i jornades.

A la nostra delegació també tenim una important representació en diferents consells  municipals i comarcals: de serveis socials, gent gran, d’immigració, cooperació i xarxa de refugiats, entre d’altres.

 

Quin tipus de formació és la més sol·licitada?

El que més ens demanen és: l’estudi del Genosociograma  des de la biopsicogeneologia, seguit de tècniques d’entrevista, tallers de com fer les Visites a Domicili, prestacions del sistema de la seguretat social a nivell contributiu i no contributiu i el curs d’emergències.

 

Com és la Junta Territorial de la Delegació?

Amb la Junta Permanent ens reunim un cop al mes i amb la Junta Ampliada, que és aquella formada per tots els representants dels grups de la delegació, ens reunim un cop cada dos mesos.

 

Quina és la principal preocupació de la Delegació de Manresa – Catalunya Central? 

Poder ampliar la implicació dels professionals del Treball Social per tal de reforçar el nostre paper en la societat en defensa dels drets de les persones. 

 

Quins altres objectius teniu a curt i llarg termini?

Estem a punt de tancar l’etapa de l’actual legislatura, en  la que hem pretès vetllar  per la bona praxi de la professió, fomentant les relacions professionals. Volem continuar igual i al mateix torn, continuar ampliant el coneixement dels actes que impulsem.

Per Marta Ribas