Compartir
898 visitas
02
jul.
2020

Signem un conveni amb Interior per millorar la resposta a les afectacions socials en les grans emergències

 


Aquest matí, la degana del Col·legi, Conchita Peña, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, han signat un nou conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i el TSCAT que adapta la nostra participació en l'atenció social en les grans emergències de llarga durada i grans efectes. El conveni signat avui substitueix el signat el 2012.

Aquest nou conveni adapta la participació de les professionals del TSCAT en el marc del nou Protocol d’atenció a les persones davant d’emergències greus a Catalunya (APCAT), aprovat el mes de maig, i que defineix amb detall els procediments d’atenció i estàndards tècnics que estructuren l’atenció de qualitat a la població en emergències que tinguin un especial impacte en relació amb l’atenció a les persones, independentment del tipus de risc o emergència que hagi causat aquesta necessitat.

D'aquesta manera, es garanteix la disponibilitat d’equips de professionals del treball social degudament acreditats i formats per intervenir en les emergències, especialment en les de gran abast temporal, territorial i d’enorme afectació social, com és l’actual provocada per la COVID-19.

El conveni també preveu integrar membres del Col·legi en les diferents comissions tècniques i grups de treball que puguin incidir en l’àmbit de l’atenció social com a preparació i resposta a les emergències, assegurar la cooperació entre les dues institucions en propostes de formació i garantir el seguiment dels afectats durant la fase de recuperació.

 

El rol del treball social en l'emergència

La participació de les professionals del treball social és especialment necessària en cas d’una emergència o catàstrofe que afecti a un número important de persones i que requereixin atenció psicosocial, com accidents d’avió, tren, vaixell o autocar, catàstrofes d’origen natural com terratrèmols, tempestes, vent, inundacions, a més d’en cas d’incendis, explosions... 

El Col·legi ha col·laborat activament amb la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat des de fa anys. La primera emergència important en la qual vam operar sobre el terreny integrats en el dispositiu de Protecció Civil de la Generalitat va ser en la catàstrofe aèria de Germanwings, el 2015. Des de llavors, hem col·laborat en diferents grans emergències amb fort impacte social que han afectat Catalunya (accident de bus de Freginals, inundació d’una residència a Agramunt...).

 

Compartir