Compartir
727 visitas
06
febr.
2015

"La transició a un sistema energètic 100% renovable és possible"

 


El passat 5 de febrer el Col·legi Oficial de Treball Social va celebrar una nova edició del Cicle Seminari ‘Xarxes i Moviments Socials Alternatius’, organitzat conjuntament amb el professor Jaume Botey. En aquesta ocasió, la xerrada va girar al voltant de les xarxes de model econòmic alternatiu i es va comptar amb la intervenció de l’expert en conflictes socioecològics Joaquim Sempere.

Moderat per la Vicedegana Marga García, el col·loqui es va iniciar amb algunes dades rellevants per part de Jaume Botey. El professor va recordar com, des de l’inici de la industrialització, “la població ha consumit el doble d’energia que en tota la historia humana anterior”. Una pregunta clara i colpidora va seguir la seva intervenció: “si amb cinquanta anys la població s’ha multiplicat per dos, però el PIB s’ha multiplicat per setze, com és que no tota la gent té la riquesa que li pertoca?

 

 

A partir d’aquí, Botey va recordar algunes dades rellevants sobre la crisi socio-ecològica i la ruptura del model de creixement. Per exemple, el fet que del 1950 a 1990 el consum mundial d’adobs químics passés de 14 a 143 milions de tones. “L’increment de la contaminació dels recursos naturals per culpa dels residus químics ha provocat una pèrdua de la biodiversitat. Això, sumat a l’increment exponencial de residus orgànics, domèstics, industrials o radioctius ens endinsa en una crisi ecològica sense precedents”. I una constatació: “és impossible seguir amb aquest model de creixement.” Segons el professor, “els experts ja han vaticinat que l’energia no renovable s’acabarà  d’aquí a seixanta anys”.

D’altra banda, Botey va incidir en la problemàtica de la pobresa energètica, que afecta a la població clarament durant els mesos d’hivern, i la impugnació del Govern Central per dur a terme un programa d’ajudes a les persones en situació de vulnerabilitat.

Per compensar, va explicar la proposta de la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC, que van presentat una ILP per fer front a l’emergència d’habitatge i pobresa energètica. Una proposta que ja va ser rebutjada pel PP. Davant d’aquesta situació, el Parlament de Catalunya va aprovar, en suport a la ILP de la PAH, una proposta de llei per prevenir el sobre endeutament i adoptar mesures contra els desnonaments. No obstant això, aquestes mesures “no han estat a l’alçada de l’emergència habitacional que viu la població catalana.”

Joaquim Sempere, per la seva part, va parlar concretament sobre tres punts: un estudi recent sobre una possible transició energètica, la Cooperativa Som Energia i la situació d’Alemanya referent a les energies renovables.

Per començar, va destacar les conclusions de l’estudi fet pel col·lectiu CEMES, dirigit per l’enginyer Carles Riba, i que vol aconseguir un nou model energètic social i sostenible. Aquest estudi, anomenat Ramon Sans, demostra com la transició a un sistema energètic 100% renovable és possible. I no només això, sinó que també ha demostrat que és barat. Algunes dades: el cost per establir energies renovables cap al 2060 és de 70 mil milions. “Si haguéssim començat abans, ens hauríem estalviat 280 mil milions d’euros”. D’altra banda, Sempere ha apostat per un futur “amb poc transport”, i el que hi hagi serà tot “elèctric o d’hidrogen”. “Ara és car, però tots els preus de les últimes innovacions sempre acaben baixant”.

El segon tema que va tractar el ponent va ser sobre la Cooperativa d’Energia Verda Som Energia. Una Cooperativa que vol fer de la gent “protagonista activa del consum energètic”, així com “promocionar les energies renovables des d’un tipus d’empresa social i col·laborativa”. De fet, Sempere va recordar com Espanya s’estava convertint en un dels països pioners en energies fotovoltaiques fins que el Govern Central “va posar traves envers aquest tipus d’iniciativa i, des d’aleshores, ho ha enlentit molt”.

Una situació completament diferent al que passa avui en dia a Alemanya. Ja a l’any 98 es va començar a separar l’energia de les grans empreses i es va distribuir entre particulars. El resultat és que avui en dia “el 51% de l’energia produïda està en mans de particulars”, i existeixen un miler de cooperatives que son propietàries d’instal·lacions renovables semblants a Som Energia.

Us recordem que el pròxim 5 de març es farà un nou seminari del cicle ‘Xarxes i Moviments Socials Alternatius’. En aquesta ocasió, tractarà sobre les xarxes pel manteniment dels serveis socials bàsics i com a ponent convidat es comptarà amb la presència de Josep Mª Monferrer.

Compartir