Compartir
704 visitas
06
jun
2014

Presentació del llibre - El col·lapse del sistema. Bases per a pensar el nou mil·lenni - De l’autor Jaume Botey Vallès

 


El cicle de xerrades de Jaume Botey sobre ‘El col·lapse del sistema’ es recullen en un llibre per a la reflexió i l’acció

El passat dimecres día 4 de juny es va presentar a Barcelona El col·lapse del sistema. Bases per a pensar el nou mil·leni, un llibre editat pel Col·legi de Treball Social que, en continuïtat amb l’esperit que va donar lloc al cicle de xerrades de l’historiador Jaume Botey, vol ser “un cant i un reconeixement als moviments socials i les xarxes ciutadanes”. Així ho va afirmar la degana del Col·legi, Núria Carrera, en l’obertura de l’acte en què l’ex diputat al Parlament Europeu Salvador Jové va definir la publicació com “un llibre d’esquemes que trenca amb els esquemes preconcebuts per les ideologies dominants”.

 

Tal com va recordar Jové, el llibre “neix de la voluntat de crear materials útils per formar i contribuir a canviar les coses”. Un objectiu compartit pels treballadors i les treballadores socials i per al qual, com va advertir la degana, “no n’hi ha prou amb coneixement tècnic i acció des de la vessant professional, sinó que cal també compromís i participació com a ciutadans”.

Jaume Botey és un clar exemple d’aquesta actitud i al llibre “dóna elements de reflexió per intrepretar el que està passant i per desmuntar –segons Jové— clixés i falsos consensos que el neoliberalisme presenta com a veritats, però que no ho són. El mercat, la competitivitat i el creixement econòmic són les tres virtuts sacralitzades per aquesta ideologia tramposa, hipòcrita i contradictòria, que ha donat lloc a polítiques basades en que la gent no conegui els mecanismes que determinen la nostra realitat”.

En aquest sentit, l’ex parlamentari europeu va lloar la capacitat del llibre de “transmetre un pensament alternatiu, la qual cosa implica una cerca de la veritat, que és revolucionària”. Més enllà de ser una “eina magnífica per als treballadors socials”, va reivindicar també la seva utilitat per als partits d’esquerres i els moviments de base, que Jové considera “una necessitat política per al canvi de xip i l’articulació ciutadana que han de fonamentar la construcció d’un nou model de societat”.

L’autor del llibre va reforçar aquesta idea i l’esperança que representen avui les lluites a peu de carrer: “Al voltant nostre neixen milers d’experiències alternatives econòmiques, socials, culturals... que tenen la força del nou model. Vivim entre dues èpoques: el passat que es resisteix a morir i el futur comença a néixer”. Botey va desciure el llibre com una “suma d’esquemes interrelacionats” que pretén donar una visió molt global perquè després “cadascú aprofundeixi en el seu context i el seu àmbit de treball”.

Núria Carrera va apostar també pel “no paradigma polític” que s’està forjant i pel paper rellevant del treball social: “Volem formar part de nous horitzons i escenaris de participació, amb compromís i fe en la nostra capacitat per transformar la realitat”. Per contribuir-hi des del Col·legi, la degana va anunciar un proper cicle d’acció i reflexió al voltant d’iniciatives col·lectives d’on poguem extreure coneixement i energia.

Compartir