Compartir
437 visitas
20
set.
2021

Més de 500 professionals de l'àmbit social participen al IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats

 


El passat 17 de setembre es va posar punt i final al IV Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats que vam organitzar conjuntament els Col·legis de Pedagogia (que liderava l'organització en aquesta edició), Educació Social, Psicologia i Treball Social. 

Un exitòs Congrés que va comptar amb més de 500 professionals de l'àmbit social, presencials al Palau de Congressos de Girona i en streaming, que sense perdre de vista el lema d'aquesta edició “Dependències al llarg del Cicle Vital. Enfortiment i Autonomia”, van debatre i reflexionar també sobre la crisi social i econòmica provocada per la covid-19, la situació i model dels Serveis Socials, les necessitats de la ciutadania i la situació dels i de les professionals i el desplegament del Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-24.

El Congrés va començar amb la presentació per part de la Comissionada del Congrés, Pilar Morral, que seguidament va donar pas a la taula institucional integrada pels col·legis organitzadors: la presidenta del Col·legi Oficial de Pegagogia, Rosa Rodríguez; el degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Guillermo Mattioli; i la degana del Col·legi, Conchita Peña, (la presidenta del CEESC, Maria Rosa Monreal, no va poder estar en aquesta part inaugural) i per representants institucionals: Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; Maria Puig, presidenta de DIPSALUT; Anna Figueras, secretària d’Afers Socials i Famílies, Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya; i Marta Madrenas, alcaldessa de Girona.

En la seva intervenció, la degana del TSCAT va parlar de la necessitat de "desenvolupar i implementar" el Pla Estratègic de Serveis Socials (PESS) per reforçar "un sistema de Serveis Socials que necessita estar enfortit per afrontar la crisi que estem vivint". Peña va recordar la "situació límit i l'esgotament" que estant patint les i els professionals de l’àmbit social per tota la situació creada per la covid-19.

Seguidament, va arribar la conferència inaugural a càrrec d’Amador Fernández Savater, investigador independent i activista polític i cultural amb “¿Adaptación o metamorfosis? El problema de la eficàcia en las praxis de autonomía”, una conferència, trencadora d’esquemes, contraposant els conceptes TEKNÈ i PRAXIS per explicar les tesis sobre “el possible” i “el no possible”.

 

32 ponents en 12 taules simultànies

Durant els dos dies de Congrés es van poder seguir 12 taules temàtiques centrades en els 4 eixos principals del Congrés (Addiccions, Dependències Relacionals en el cicle vital, Diversitats i altres situacions que generen dependències i Sistemes generadors d’Autonomia i Dependència) i que vam comptar amb 32 ponents experts/expertes en cadascuna de les temàtiques, que van aportar discurs i coneixement, debat i reflexió, des de la vessant acadèmica i professional. 

La presència i mirada del treball social va estar molt present en aquests espais amb la participació de 8 treballadores i treballadors socials en les diferents taules: Matilde González, treballadora social forense a l’EATAF del Departament de Justícia i referent de la Comissió d’Infància i Família del Col·legi; Tònia Albert, coordinadora del programa atenció a l’emergència habitacional i drets energètics (Aj. Sant Cugat del Vallès); David Rodríguez, director tècnic Fundació Idea. Membre de Junta del TSCAT; Raquel Magdaleno, treballadora social i responsable i cap de Servei del Servei d’Atenció Domiciliària: SAD-Barcelona i SAD-Sabadell; Maria Taulats, treballadora social sanitària a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Especialista en addiccions. Professora associada al Grau de Treball Social (URV); Anna Morero, treballadora social. Doctora en Sociologia i professora del Departament de Sociologia de la UB; Margarida Saiz, treballadora social emèrita. Cap del Departament de Serveis de Vida Independent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD); i Pedro Celimendiz, treballador social del medi rural d’Aragó. Director de Centre de Serveis Socials Comunitaris.

Al llarg de tot el Congrés va quedar palesa la importància del desplegament urgent del Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-24 (PESS), aprovat el desembre del 2020 al Parlament de Catalunya, que tants esforços ha costat a l’administració i als agents socials. Un PESS on hi ha posades grans expectatives per la seva aposta per una atenció universal des de la prioritat i l’acció preventiva i comunitària. Així com el desplegament del Llibre Blanc de les Professions en el que els Col·legis Professionals hi tenim molt a dir i volem ser-hi en la seva elaboració. 

També es van poder conèixer 31 experiències, 22 de les quals van ser comunicacions i 9 pòsters, compartint i visibilitzant bones pràctiques que duen a terme els equips professionals de diferents serveis i entitats.

Així mateix, aquest IV Congrés va comptar amb actuacions de grups d’artistes que, amb una visió crítica i social, van dinamitzar la trobada, com l’Escola de Teatre SALIJ3 amb testimonis colpidors de persones amb discapacitat, la Performance Suspendida que escenificaren les dependències des d’una visió terapèutica, la Teresina Social compartint les conclusions i un final de festa vibrant i distés amb el grup musical Xiula. 

Cloenda d'un Congrés intens

Va tancar el IV Congrés, la claredat i el rigor d’Estrella Montolío, catedràtica de Lingüística Hispànica i experta en comunicació, que va posar al descobert que el llenguatge és més que una capacitat humana i no és neutra, així com la importància de la cultura conversacional i el poder de la interrupció. 

Seguidament es va produir la cloenda institucional amb les intervencions de les representants dels diferents Col·legis organitzadors, entre les quals hi ha ser la degana del Col·legi, Conchita Peña. Finalment la presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya va fer el traspàs simbòlic de l'organització del V Congrés a la presidenta de Col·legi d’Educadores i Educadors de Catalunya, qui liderarà la propera edició. Un traspàs simbòlic a partir de la iniciativa i creació de l’artista riudomenc JOBACASÉN, un reconeixement als 4 col·legis, tot unint l’estètica i l’ètica de les professions dels Serveis Socials.

Des d'aquest espai volem felicitar al Col·legi de Pedagogia per liderar l'organització del Congrés i fer-ho amb tant d'èxit. També als Comités, institucional, assessor, organitzador i científic, on volem destacar a les representants del nostre Col·legi, Arantza Rodríguez, Bàrbara Vega, Sònia Bacereido, Maite Boldú, Jose Fernández i Conchita Peña; i, per suposat, a la Comissionada del IV Congrés, Pilar Morral, pel seu lideratge impecable i compromès. També agrair el indispensable i essencial el suport institucional de l’Ajuntament de Girona, del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, de DIPSALUT de la Diputació de Girona, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona. 

Properament us informarem sobre com veure els vídeos del Congrés. Més informació, a la web del Congrés

 

Compartir