Compartir
525 visitas
18
jun
2014

La Síndica de Greuges de Barcelona denuncia les greus desigualtats entre els districtes de la ciutat a la presentació de l’informe 2013

 


La Síndica de Greuges de Barcelona denuncia les greus desigualtats entre els districtes de la ciutat a la presentació de l’informe 2013

Ahir al vespre va tenir lloc la presentació de l’Informe de la Sindicatura 2013: Propostes i recomanacions a l’Ajuntament de Barcelona pel 2014, a càrrec de la Síndica de Greuges de Barcelona, M. Assumpció Vilà, en un acte presentat pel periodista Antonio Franco. La degana del Col·legi de Treball Social, Núria Carrera, va donar la benvinguda a “la veu demoledora i íntegra de la Síndica” subratllant l’esperit compartit amb els professionals de l’àmbit social de “defensa de les polítiques centrades en les persones i compromís al costat de la gent”. A més del Col·legi de Treball Social, organitzaven l’acte els col·legis d’Educadores i Educadors Socials, Pedagogs, Politòlegs i Sociòlegs, i Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix.

Antonio Franco va lloar l’acció de la Sindicatura de Greuges, “en línia amb la nova política que necessitem” i els “canvis en profunditat per fer efectius els canals de transparència del sector públic, intensificar el diàleg i la interacció entre els ciutadans i els seus representants, incrementar la participació directa i obrir més vies ordinàries de control democràtic col·lectiu a partir d’un reconeixement més senzill i planer del nostre dret a preguntar, reclamar, plantejar alternatives i expressar punts de vista”.

El fundador i director durant més de vint anys d’El Periódico de Catalunya considera “estimulant que es produeixin moviments de fons respecte a aquestes aspiracions, que es converteixen en exigències compartides per cada vegada més persones”, i reclama “més participació en la detecció de problemes col·lectius i en la formulació de possibles solucions”. És per això que celebra la institució de la Sindicatura de Greuges com “un dels mecanismes al servei de la nova sensibilitat ciutadana que existeix i funciona”, malgrat no estar encara “ben encaixada, ni degudament coneguda i emprada pels ciutadans”.

La Síndica de Barcelona va exposar algunes de les dades més rellevants de l’Informe 2013 –que podeu consultar complet en aquest enllaç— i va atribuir l’increment de queixes a que “se’ns coneix més”, però també a que “la situació que vivim és molt greu”. Al llarg de 2013 la Sindicatura ha realitzat 2.570 actuacions, un 34% més que l’any 2012 (1.911), de les quals 1.750 han estat respostes a queixes (un 54% més que al 2012, quan se’n van atendre 1.137). A més, la Sindicatura efectua recomanacions i suggeriments a l’Ajuntament de Barcelona que sovint es converteixen en actuacions o canvis per part del Govern municipal.

M. Assumpció Vilà va destacar la proximitat dels síndics locals amb el ciutadà, en comparació amb altres defensories, i va fer un balanç positiu de la tasca realitzada. Va assenyalar l’habitatge com el tema clau de l’acció social a Barcelona i va apuntar que una de les assignatures pendents de l’Ajuntament és fer públic el número d’habitatges públics i la seva disponibilitat. Entre les actuacions d’ofici de la Síndica per aquest any 2014 s’hi compta la reclamació del dret a una xarxa d’habitatges de solidaritat urbana a preus assequibles, que per llei hauria de ser del 15% del parc total d’habitatges de la ciutat. També s’està treballant en el procés d’assignació d’habitatges de protecció social per a situacions d’urgència, ja que “la millora prevista no és suficient”, segons Vilà.

Actualment hi ha més de 3.000 persones sense llar a Barcelona, de les quals més de 900 persones dormen al carrer i més de 300, en assentaments. “Es fan esforços, però no s’aconsegueix resoldre el problema –va lamentar la Síndica—, i quan les situacions es cronifiquen són molt difícils de recuperar”.

Entre les queixes del 2013 també són especialment significatives les relacionades amb multes desproporcionades (600 euros per passejar un gos deslligat o 1.200 euros a un menor per patinar sobre un banc “que no va patir cap desperfecte”, per exemple) i entre les recomanacions per al 2014 s’hi compten el desenvolupament de plans comunitaris d’ocupació, l’increment dels convenis amb empreses i entitats per donar feina als joves i, en l’àmbit dels Serveis Socials Bàsics, la revisió de les ràtios de treballadors socials, psicòlegs i altres professionals que atenen la creixent demanda d’atenció psicopedagògica i social.

Vilà considera “molt greus” les desigualtats socials entre els districtes de Barcelona, on les realitats són “cada vegada més distanciades”, i denuncia la manca d’inversió en benestar social: “L’Ajuntament diu que s’ha multpilicat la despesa, però les situacions que ens trobem fan evident que encara és insuficient. Cal fer examen de consciència; hem passat de famílies enfadades a famílies molt deprimides”.

En el torn obert de paraules, la degana del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs, Anna Parés, va demanar a la Síndica fer un front comú “amb Col·legis professionals i altres organitzacions” per canviar l’ordenança de civisme, que “va néixer malament i es continua aplicant de manera desproporcionada, fora de lloc”, i Vilà va recollir la proposta.

 

Nota de premsa de l’Informe de la Sindicatura 2013: Propostes i recomanacions a l’Ajuntament de Barcelona pel 2014: http://www.sindicadegreugesbcn.cat/pdf/premsa/nota_741392204302.pdf

Compartir