Compartir
1014 visitas
02
des.
2014

La jornada sobre intervenció social en emergències i catàstrofes reforça la preparació dels treballadors socials i la col·laboració amb Protecció Civil

 


Més de 140 persones van participar dissabte 29 de novembre a la jornada sobre ‘La intervenció social en situacions d’emergències i/o catàstrofes’, organitzada per per la Comissió d’Emergències i Catàstrofes del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT). La sessió, adreçada a professionals del treball social i d’altres disciplines interessats a conèixer què es l’atenció social en emergències i/o catàstrofes i com s’intervé en situacions d’alt impacte emocional, va tenir lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona.

 

 

La degana del TSCAT, Núria Carrera, va obrir l’acte celebrant l’elevada participació i contextualitzant-lo com a fruit de la col·laboració del Col·legi amb Protecció Civil de la Generalitat, iniciada l’any 2011 amb un acord marc i ratificada a partir de 2012 amb un conveni renovat anualment que permet als treballadors socials formar part dels equips d’atenció a les víctimes d’emergències i catàstrofes a Catalunya.

La cap del Servei de Logística i Operativa Territorial de Protecció Civil, Rosa Mata, va destacar en la inauguració la importància de la intervenció social en situacions d’emergència per fer front a les necessitats de les persones afectades, i va subratllar així mateix la bona sintonia i l’alt grau d’implicació del TSCAT amb Protecció Civil. A continuació, la coordinadora de la Comissió d’Emergències del Col·legi, Montserrat Mas, va explicar la distribució d'equips al territori català: actualment estan cobertes les àrees de Barcelona, Girona, Lleida i Manresa, i l’objectiu per al primer trimestre de 2015 és consolidar els equips de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Les dues conferències centrals van abordar ‘La intervenció social en el context d’emergències i/o catàstrofes’, a càrrec del treballador social Ángel L. Arricivita, expert en atenció social en grans emergències; i ‘Com promoure la resiliència. Factors de risc i de protecció’, a càrrec de les doctores en Psicologia Mònica Garcia i Rosa Mateu, professionals de l'Observatori Psicosocial de Recursos en Desastres de la Universitat Jaume I de Castelló.

Les ponències van donar pas a una taula rodona sobre ‘Gestió de les respostes i necessitats en les persones afectades en una emergència des de la perspectiva biopsicosocial’ en què van participar també el treballador social Artur Roman, membre de la Comissió d'Emergències i expert en aquest àmbit; i el psicòleg Jordi Martori, responsable autònomic de l'Equip de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) de Creu Roja, format per treballadors socials, psicòlegs i socorristes en primers auxilis psicosocials.

En el marc del conveni entre el TSCAT i Protecció Civil, el passat dia 24 de novembre va tenir lloc al Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CESCAT) l’acte de lliurament d’armilles identificatives per als treballadors socials de la Comissió d'Emergències que col·laboraran en l’atenció a les víctimes, donant compliment així a un dels compromisos que el Departament d'Interior va assumir amb la signatura del conveni.

Compartir