Compartir
834 visitas
15
des.
2014

La Comissió de Serveis Socials Bàsics compareix al Parlament en defensa de la Renda Garantida de Ciutadania

 


Núria Garrido, membre de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del TSCAT, va ser l’encarregada de representar el passat dia 9 de desembre el Col·legi al Parlament de Catalunya en el marc de les compareixences sobre la proposta de llei per una Renda Garantida de Ciutadania (RGC) que estan tenint lloc davant la Comissió de Benestar, Família i Immigració. Amb les nou del dia 9 de desembre en sumen ja 21 de les més de 80 previstes.

Un cop exposat el posicionament del Col·legi en relació a la RGC, que contribuirïa a “posar fi a les situacions de precarietat econòmica i de patiment de tantes persones i famílies que no poden cobrir les seves necessitats bàsiques”, Garrido va demanar la “implicació activa de les administracions públiques contra l’atur, la pobresa i les desigualtats” i una aposta clara “pels drets de ciutadania i la justícia social”.

Davant una realitat complexa i multiproblemàtica, Garrido va manifestar la necessitat de dur a terme canvis estructurals que resolguin “les situacions d’atur, manca d’habitatge i retallades en sanitat i dependència que aboquen les persones a una existència precària” i, com a treballadora social, va reivindicar la professió, “darrerament desvirtuada i fins i tot menyspreada”. Va posar de relleu la tasca educativa que comporta i va afirmar que “treballem per empoderar les persones amb una perspectiva de corresponsabilització, fent acompanyament en la finalitat de viure amb dignitat”.

En aquest sentit, va recordar que “han de quedar garantits uns mínims ingressos i serveis per cobrir les necessitats bàsiques, ja que només així podrem ocupar-nos de les situacions de risc social”, i va defensar la RGC com a alternativa a una cartera de prestacions econòmiques actualment dispersa, amb recursos “que no estan ben estructurats i són insuficients”. Podeu llegir la compareixença completa de Núria Garrido en aquest enllaç.

En el torn de rèplica i en resposta a les preguntes plantejades pels grups parlamentaris, la portaveu de la Comissió de Serveis Socials Bàsics del TSCAT va subratllar el fet que un 70% de les demandes d’ajut que reben els serveis socials són de tipus econòmic i va assenyalar que “el primer que demana la gent és feina”. Per tant, va aclarir que la RGC no seria un recurs suficient i va reclamar una major inversió en polítiques actives d’ocupació per oferir oportunitats reals d’inserció social i laboral. “El que vol la gent és treballar i el que volem els treballadors socials és acompanyar i desenvolupar capacitats, projectes de vida i d’autonomia”.

Abans i després de la intervenció de Núria Garrido també van incidir en la necessitat de millorar les respostes i simplificar els circuits altres compareixents de la jornada d’ahir, entre els quals el professor Jaume Botey en representació de Cristianisme i Justícia, Sonia Fuertes en nom del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, Ferran Busquets com a director d’Arrels Fundació i  Carme Borbonès com a presidenta de Càritas Catalunya.

Podeu veure el vídeo de la compareixença clicant aquí

Compartir