Pestanyes primàries

Compartir
2811 visitas
15
març
2016

Jornada ‘La constitucionalització dels drets socials’

 

drets socials, procés constituent


El Col·legi Oficial de Treball Social, el Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social convoquem conjuntament la jornada ‘La constitucionalització dels drets socials’ el proper 31 de març de 9 a 19 hores. Una jornada que contribuirà a donar un pas més en el debat per a l’enfortiment legal dels drets socials, en continuïtat amb l’acte que, amb el mateix títol, va organitzar el Col·legi el passat 16 de setembre de 2015.

Aquests darrers anys vivim l’emergència de debats ciutadans entorn de processos constituents que cerquen nous acords sobre el nostre marc general de convivència, cohesió i pau social. Es tracta de debats que fa moltes dècades que no es produïen i que tenen relació, en part, amb la crisi del model socio-econòmic construït a Espanya després de la transició. Una crisi que ha posat en evidència que alguns drets socials bàsics no gaudeixen fins avui de la mateixa efectivitat, ni grau de protecció, ni garantia legal que la resta de drets fonamentals. I que, per això mateix, els darrers anys han estat més vulnerables al seu deteriorament i afebliment, en un context de desigualtats creixents en què molts ciutadans no assoleixen els mínims que permeten una vida digna.

A Europa portem constitucionalitzant drets des del segle XVIII, i hem parlat de la constitucionalització de drets socials durant tot el segle XX. Després de la transició espanyola de 1978, el debat constitucional actual -tant a Catalunya com a Espanya- obre ara una oportunitat per plantejar l’actualització o substitució d’un marc normatiu –la Constitució espanyola-configurat en un moment, fa quaranta anys, en què alguns drets socials gaudien d’un reconeixement polític, cultural i social molt menor a l’actual. Amb la finalitat que aquests drets socials assoleixin en un futur proper un grau semblant d’efectivitat, protecció i garantia al que tenen altres drets fonamentals.

Veure programa

Realitzar inscripció

Compartir