Compartir
1197 visitas
07
nov.
2019

Interessant debat al voltant de les violències sexuals

 


El 6 de novembre, es va celebrar el segon debat del cicle "Dones en diàleg", que impulsa l'equip de Gènere del Col·legi i que va aplegar unes 25 persones. En aquesta ocasió, el tema de reflexió escollit van ser les violències sexuals, tema que, disortadament, segueix estant en el focus de l'actualitat en els darrers dies. 

Per aquest debat, moderat per Cristina Cruz, de l'equip de Gènere del TSCAT, vam comptar amb tres ponents d'excepció, que van aportar interessants reflexions i molts elements per al debat posterior, 

La primera en intervenir va ser Ana Burgos, coordinadora Obsevatori Noctàmbul@s (Fundació Salut i Comunitat), que amb la presentació "La manada no son 5, es el sistema", va posar nombrosos exemples de violències sexuals als mitjans de comunicació, a les pròpies campanyes institucionals, a la publicitat, a la jurisprudència, a l'imaginari col·lectiu i refrener o a les nostres tradicions. "L'amenaça de violència sexual és una manera de mantenir-nos dòcils", va assegurar Burgos. I va afegir, "la violència sexual és un conjunt de normes que defineixen la nostra societat. La violència sexual és el sistema". 

Seguidament, Montse Pineda, coordinadora d’Incidència Política. Creación Positiva, que, com a treballadora social, es va alegrar que el Col·legi "hagi posat el feminisme en la seva agenda política". Pineda va reflexionar al voltant del paper de les treballadores socials davant d'aquests casos: "el sistema ens dona informació sobre les prestacions disponibles però no de com abordar aquestes situacions". També va assegurar que el protocol davant de les violències sexuals pivota sobre "l'emergència i en ser penalista"

Finalment, Anna Hernández, educadora social del programa SICAR. ADORATRIUS, va centrar la seva exposició en parlar del tràfic d'éssers humans i les violències sexuals: quan es dona, com es produeix , quin impacte té sobre les dones o quins factors són determinants en el seu procés de recuperació. 

Durant la segona part de l'acte es va fer un intens i profitós debat amb les persones assistents i les ponents on es va parlar de la influència dels moviments socials, sobre la feina que fan i que poden fer les treballadores socials, sobre les campanyes publicitàries, sobre els espais de reflexió existents al voltant d'aquest tema, sobre l'àmbit de salut o d'infància. 

 

Et vas perdre el debat? Ja el pots veure al nostre Youtube 

(per motius tècnics els so no té, en alguns moments de la gravació, la qualitat desitjada. Disculpeu les molèsties)

Compartir