Compartir
635 visitas
10
set.
2021

Història del treball social a través de les experiències de 14 dones

 


El 9 de setembre, el Col·legi juntament amb el Grup de recerca en treball social de la Universitat de Barcelona (GRITS) vam presentar el llibre "14 Dones. Història del treball social a Catalunya (1932-2020)", davant d'una seixantena de persones, entre públic presencial i en streaming.

Aquesta publicació, a través de la història de 14 treballadores socials, ens permet explicar l'evolució de la professió i de la pròpia societat, abordant temàtiques com la qüestió de gènere, els condicionants històrics, la formació, el rol de la professió, entre d'altres temes. 

L'acte va començar amb un emocionant record per a Montserrat Colomer, treballadora social i una de les protagonistes d'aquest llibre, que va morir fa unes setmanes als 99 anys. La degana del Col·legi, Conchita Peña, va recordar amb molt d'afecte a la Montserrat. "El treball social, amb la seva falta, ha perdut una de les fonts de vida", va assegurar. Seguidament, les presidentes del Seminari Permanent d’Història del Col·legi, Teresa Casanovas i Carme Fernández, van glossar la figura de la Montserrat, recordant la seva passió pel treball social i totes les aportacions que ha fet a la professió. Aquest petit homenatge es va concloure amb un minut de silenci en la seva memòria.

 

14 dones amb molt a dir

L'acte va continuar amb les paraules, de nou, de la degana, aquesta vegada centrades en la publicació. "Personalment, us haig de dir que ha estat un plaer llegir els vostres relats, que m’han fet descobrir aspectes personals de moltes de vosaltres, que donen un sentit i connecten directament amb l’essència del treball social", va explicar Conchita Peña

La següent intervenció va ser la de Cristina Rimbau, autora del pròleg i membre de l’Assessoria de Publicacions No Periòdiques del Col·legi, que va incidir en la importància i valor de comptar amb aquestes vivències i testimonis, amb aquesta memòria recuperada. Després va intervenir Violeta Quiroga, investigadora principal de la recerca, juntament amb Josep Maria Mesquida i Aïda Ballester, que va parlar de l'experiència de realitzar aquest llibre. 

                 

El moment més esperat va ser, sense dubte, la conversa, moderada per les autores i autor de la recerca, que es va iniciar després amb algunes de les protagonistes del llibre que estaven a la sala del Pati Llimona. Francesca Masgoret, Teresa Rossell, Pilar Porcel, Rosa Barenys, Carme Tobella, Montserrat Bacardit, Rosa Maria Fernández, Núria Carrera, Jose Fernández, Pilar Massana i Teresa Aragonès (Pilar Malla i Glòria Rubiol no van poder assisitir) van oferir un interessant col·loqui on es va parlar de compromís polític i activisme, professió i formació, fent palesos tots els coneixements, expertesa i vivències acumulades d'aquestes treballadores socials que són història viva de la disciplina. 

 

Compartir