Glossa a Mar Peña, guanyadora de la Medalla d'Or 2021 per la seva trajectòria professional

<p>.</p>

Carme Rovira, autora de la glossa a Mar Peña

Mar Peña va ser escollida per la col·legiatura com a Medalla d'Or 2021 en la categoria de Trajectòria Professional. Malauradament, la Mar va morir a mitjans febrer, en ple procés de votació.

Per això, en aquest apartat hem decidit publicar la glossa que la Carme Rovira li va escriure per a l'acte d'entrega del guardó, com una forma més d'homenatjar-la, tot recordant la seva vessant professional i personal a través de la mirada de la seva companya de feina i amiga.

A la foto, la Carme està acompanyada de la Mariona i l'Arnau, els fills de la Mar, que van recollir el guardó en nom de la seva mare. 

15
abr.
2021

Carme Rovira és treballadora social sanitària, amiga i companya de feina de la Mar Peña, guanyadora de la Medalla d'Or 2021 del Col·legi en la categoria de Trajectòria Professional. 

Vull agrair a la família que van confiar amb mi per poder fer aquesta glossa. Fa un mes i 18 dies que la mar ens va deixar i parlar d’ella en 5 minuts és el treball més difícil que m’ha encarregat i mira que em ficava en molts reptes professionals, espero poder estar a la seva alçada.

 

La Mar va començar a treballar a l’atenció primària de salut, l’any 1992. Vaig conèixer a la Mar a l’any 1998, quan vaig ser convidada a participar en el comitè organitzador de les Jornades de Treball Social en Atenció Primària de Salut a Lleida. Des del primer moment vam connectar primer a nivell professional i després a nivell personal, i això  m’ha portat a poder dir que la Mar ha estat la meva companya, la meva mentora i la meva amiga.

 

Apassionada de la seva professió mai va deixar de cercar  coneixement a través de la formació continuada. Va finalitzar un màster oficial a la facultat de pedagogia de Lleida, quan els Treballadors Socials vàrem poder accedir a aquesta formació amb el Pla Bolonya. Organitzava i buscava formacions i docents de alt nivell dintre i fora del territori català. Tenia present en les seves propostes formatives al Dr. Cabot, Ida Canon, Mery Rychmon, Ranquet i els mètodes d´intervenció social. Varem poder aprendre amb Miguel Miranda, Fina Fombuena, Amaia Ituarte, Cristina Milian i Baldi Figueres i molts altres.

 

He rebut  molts mails  i trucades telefòniques de companys que la tenien en estima i tots coincideixen amb la seva constància, el seu optimisme i el seu somriure. En Miguel Miranda, professor de la Universitat de Treball Social de Saragossa, em deia que la Mar entenia com una obligació ètica mantenir actualitzats els coneixements, tenir la humilitat de que sempre es pot aprendre i posar-ho en practica perquè es beneficiïn les persones que atenem. Tenia passió i capacitat intel·lectual. Amaia Iturarte també  em recordava com combinava la seva vida professional i familiar quant tenia els nens petits. La seva capacitat de lideratge i d’estímul pels Treballadors Socials. La Cristina Milián deia que la Mar era dinamisme, confiança, valentia, capacitat de gestió, d'organització i de lideratge d'equips.

 

La Mar et contagiava l'alegria per la vida i la passió per aquesta professió. El treball social sanitari li deu molt a Mar Peña i aquesta professió i la societat en general necessita moltes Mar Peña. Nosaltres els seus companys i amics, hem tingut la sort de poder-ho viure amb ella.

 

Jo afegiria també la seva habilitat en potenciar les capacitats de tots i de tot, recordo com d’una furgoneta que tenia en desús la va reconvertir en una autocaravana  de nom FUFU, per viatjar amb el Jordi, la Mariona i l’Arnau, va passar la ITV i finalment quan els fills van créixer, la va aconseguir vendre.

 

Va  liderar  la primera Coordinació de Treball Social  de l´Institut Català de la Salut a Catalunya l’any 2008. Amb el seu nomenament la Mar va crear tota una estructura per donar entitat i visibilitat a la professió. Va posar ordre en els grups que ja existien com, el grup de registres, el grup de Treball Social en pediatria, el grup de Treball Social Clínic, aquests grups continuen treballant i creant documents, protocols i procediments de treball social.

 

La Mar ha deixat literatura, tant necessària dins de la professió, en forma d’articles, documents, ponències. Bona part de la feina realitzada sota la seva mà es recull  en el bloc de Treball social sanitari de l´institut català de la Salut, on rep visites de moltíssims països del món i que ella li feia molt feliç poder compartir més enllà del territori.

 

La Mar, ha estat una reconeguda docent a la universitat de Lleida, Nuria Barbera destaca el seu interès en visualitzar i empoderar el treball social sanitari en el currículum formatius dels futurs professionals. Ha estat molt activa en el Col·legi de Treball Social. Es sòcia de la Asociación de Trabajo Social y Salud d’àmbit estatal, va proposar la creació de la Cartera de Serveis pels treballadors socials sanitaris, am el gran ajut de la Merce Canet. La seva malaltia en el 2016 la va apartar d’aquest projecte i altres companyes van recollir el relleu i ho varen finalitzar. La Agustina Hervás, presidenta de la Asociación de Trabajo Social y Salud recorda  que li parlava de la evidencia científica, les guies de practica clínica, tot això des de la gestió del treball social sanitari.

 

A les fotografies es pot veure alguna mostra d’aquestes trobades entre treballadors socials de tot el territori, els dinars i sopars compartits i algun que altre “pijama party”. El gener quan la Teresa Salud i jo vam anar a veure-la a Lleida. Jo li comentava..., “ Mar, com pot ser que amb lo “mandones” que som les dues mai hem tingut cap discussió i com de bé ens hem portat  i lo be que ens ho hem passat i jo sempre t’he fet cas.” Ella deia, es cert,” jo tampoc ho entenc”. I la frase de la Mar d’aquell dia era, “lo que viene, conviene”.

Mar t’estimem i tu ho saps!!

 

Barcelona, 6 d’abril de 2021