"Fer front a les desigualtats amb propostes actives, positives i efectives és el que es necessita, el que necessitem"

<p>.</p>

Fina Rubio, presidenta de la Fundació Surt, entitat guanyadora de la Medalla d'Or del Col·legi

Aquest és el segon any que el Col·legi entrega una Medalla d'Or a una entitat d'acció social. En aquesta ocasió, la premiada amb aquest emotiu i significatiu guardó, entregat el passat 27 de març, va ser la Fundació Surt. Un reconeixement merescut per la tasca que fan, des de fa 25 anys, per l'empoderament de les dones. 

17
abr.
2019

Fina Rubio és presidenta de Fundació Surt i una de les seves fundadores. També és presidenta de l’associació de  Dones Directives i Professionals de l'Acció Social. Llicenciada en Antropologia Social i Cultural; Màster en Formació de Formadors: Metodologies i Gestió per la UPC i Màster en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania (Institut Interuniversitari Estudis de Gènere). Participa com a experta docent en diversos cursos de postgrau i màsters universitaris.

Conversa amb la Fina Rubio, presidenta de la Fundació Surt, entitat guanyadora de la Medalla d'Or del Col·legi. 

 

1. Com se senten per haver rebut aquesta distinció del Col·legi?

La veritat és que ha estat un reconeixement molt agradable. Ens sentim reconegudes per un sector amb el que treballem i ens és molt afalagador i sentim molta satisfacció i agraïment al Col·legi.

 

2. Expliqui’ns quina és la tasca de la Fundació?

Surt som una entitat d’acció social que, des del 1993, treballem per fer efectius els drets de les dones i eradicar les discriminacions per raó de sexe, tenim vocació de transformació social per aconseguir una equitat de gènere efectiva.

 

3. Treballeu per l’empoderament de les dones, en quins aspectes en concret?

Fem una mirada integral i d'empoderament en totes les seves dimensions: personal, econòmica, social i comunitaria. Entenem l’empoderament com un procés per treballar amb elles la seva autonomia i el seu lideratge. L’empoderament és l’eix transversal que articula els nostres àmbits d’acció.

 

4. Amb quin tipus de persones treballeu?

Treballem bàsicament amb dones en situació d’alta vulnerabilitat i les seves famílies, però treballem també en l’àmbit comunitari i , per tant, en xarxa. Actuem des del teixit divers dels feminismes i en el marc de les empreses d’economia social.

 

5. Quins projectes teniu entre mans? 

Tenim moltíssims ara mateix! És difícil fer-ne esment de tots però puc destacar alguns que crec que són importants i que mostren l’evolució de l’entitat i que ja estan molt consolidats. La xarxa de mentores, en la que participen dones que han viscut situacions de violència masclista i les han superat; Sirga, un recurs d’acollida per atendre i acompanyar processos de recuperació de les violències masclistes i de gènere; Obrint Portes, un programa d’atenció social i empoderament per a dones en situació de pobresa emergent que han perdut les xarxes de suport i viuen en risc d’exclusió. I aquests serien només alguns exemples!

 

6. Fa més de 25 anys que existiu, com ha evolucionat l’entitat al llarg d’aquests anys?

Vam començar fent, amb molta voluntat, formació ocupacional per a dones en un moment que l’accés al mercat de treball era difícil pel simple fet de ser dones. Ara el mercat ha canviat i estem parlant de manca d’accès, precarització però també en l’àmbit social. En aquest sentit ara portem a terme un treball més global, una perspectiva més integral, sempre sobre un eix vertebrador transversal que és la perspectiva de gènere, per tal de fer possible que les dones, situades al centre de la nostra acció, com a subjectes del seu procés, s’empoderin.

 

7. Molt ha canviat la situació de les dones en aquests 25 anys, no?

Evidentment hem avançat però alguns dels drets no estan prou consolidats, tal com s’està mostrant actualment. Hem avançat en el reconeixement però es mantenen diferències fonamentals: la bretxa salarial, la violència masclista en totes les seves manifestacions, la manca de reconeixement dels treballs de cura...

 

8. Com valora l'actual moviment de reivindicació de la igualtat de les dones?

El nostre és un projecte compromès amb les dones en xarxa i amb diverses complicitats. Hi participem de forma activa en el moviment feminista i volem contribuir-hi amb el nostre treball. El fet que estigui en creixement és una bona notícia, fer front a les desigualtats amb propostes actives, positives i efectives és el que es necessita, el que necessitem. El feminisme és un vertebrador positiu de la societat i posa al centre els drets humans de les dones, però de tothom i sempre atenent a la diversitat.

 

9. Quins reptes teniu per endavant?

Com la majoria d’entitats socials, mantenir el ritme i fer possible el dia a dia de la feina amb recursos. Però el nostre objectiu és, en si mateix, un repte: assolir una societat amb equitat de gènere, inclusiva i lliure de violències masclistes.