Compartir
958 visitas
23
set.
2020

Emotiu acte d'entrega de les Medalles d'Or 2020

 


El 22 de setembre, el Col·legi va celebrar l'acte més significatiu i emocionant de l'any: l'entrega de les Medalles d'Or. Uns guardons que s'entreguen cada any i que serveixen per homenatjar la trajectòria professional de dues treballadores socials i, també, per posar en valor, en general, la professió i el importantíssim paper que desenvolupen les professionals del treball social.

En aquesta ocasió, la pandèmia va condicionar la data i forma de celebració de l'acte en sí, sis mesos després del previst i a porta tancada amb aforament reduït (20 persones). Això sí, es va poder seguir en directe a través del canal de Youtube del Col·legi, on es van aplegar prop de 80 espectadors. 

La realitat actual també va marcar les intervencions de tots els presents. La degana, Conchita Peña, va obrir el seu discurs inaugural agraïnt "l’esforç que heu fet i, a dia d’avui, seguiu fent les professionals del treball social de tots els àmbits per, en una realitat tan complexa, seguir complint amb els mandats que són propis a la professió que tant estimem". Així mateix, va posar l'accent en la necessitat de “no obviar que aquesta crisi també és social” i que, sense el treball social, “no es poden abordar la multiplicitat de les causes complexes” que ha portat la pandèmia. A més, va reiterar que “sense la mirada de treball social no ens en sortirem”. 

L'acte, conduït per la vicedegana, Marga Garcia, també va comptar amb les intervencions del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, la presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sònia Fuertes. Tots tres van coincidir en agrair la tasca del teixit del món social i la necessitat de visibilitzar-ne la professió. “Heu sabut donar resposta i adaptar-vos a una situació excepcional”, va expressar El Homrani. Al seu torn, Moret, va recalcar “el compromís i la capacitat de resiliència” que ha tingut els serveis socials mentre que Fuertes va destacar “com s’ha obert un escenari d’oportunitats, malgrat tot".

 

 

L'entrega de les Medalles

La primera Medalla d'Or que es va entregar va ser a Carmina Puig, treballadora social, psicòloga i doctora en Antropologia Social i Cultural, que va rebre la distinció en la categoria de Significació del treball social en el moment actual. Prèviament, va glossar la seva figura la Ramona Torrens que va posar en valor la seva trajectòria integral on es combina docència i professió. En les paraules d'agrïment pel guardó, Puig va repassar els pilars que han marcat el seu recorregut professional, basat en "la integració entre el coneixement i la pràctica", i que són la investigació, la formació i la supervisió de professionals.  

Seguidament, va ser el torn de la Teresa Rossell, encarregada de glossar a la Josefina (Jose) Fernández, treballadora social, llicenciada en Dret i doctora en Sociologia, guardonada en la categoria de Trajectòria Professional. En el seu discurs, un cop rebut el guardó, Fernández va agrair la tasca del Col·legi i va reivindicar que “no podem aturar-nos i hem de continuar alçant la veu de cara a les injustícies”.

Finalment, la degana del Col·legi va entregar l'últim guardó a Arrels Fundació, en la categoria d'entitat que treballa per la justícia social, en aquest cas, atenent a persones sense llar. El seu director, Ferran Busquets, va adreçar unes paraules d'agraïment per la distinció, en les quals va incidir que "el reconeixement d'avui ha de ser als treballadors socials que han permès que l’entitat Arrels sigui com és”.

  

 

Actuació musical

L'acte va concloure amb una actuació musical molt especial i que va fer les delícies de les i els assistents. La treballadora social, professora associada a la Facultat de Lleida en el Grau de Treball Social i cantant, Carolina Blàvia, va interpretar tres fados, acompanyada al piano pel pianista i professor del Conservatori de Balaguer. Xavier Monge.

 

Compartir