Compartir
800 visitas
23
oct.
2014

Els tres col·legis organitzadors del Congrés de Serveis Socials Bàsics ens posicionem conjuntament en relació als fets de Nou Barris

 


El Congrés de Serveis Socials Bàsics va cloure divendres passat, 24 d’octubre, amb la lectura del posicionament conjunt dels tres col·legis organitzadors –Educadors i Educadors Socials, Psicologia i Treball Social—en relació als fets ocorreguts dimecres al centre de Serveis Socials de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona. A  més de donar suport als professionals i recordar que “tenim la justícia social i l’autonomia personal com a principis i objectius de la nostra tasca”, els col·legis hem volgut també reconèixer la feina que estan duent a terme “les associacions de veïns i veïnes, els moviments socials i les diferents plataformes en defensa dels drets i la dignitat de les persones” i hem manifestat que “ens sentim partícips de la seva lluita”.

A l’espera d’un anàlisi serè i equànime dels fets puntuals i “condemnant decididament la violència de qualsevol tipus i per part de qualsevol dels actors”, hem denunciat “la incapacitat de resposta dels sistemes i circuits institucionals per complir amb la seva obligació de garantir els drets de les persones i els mínims per a una vida digna de tota la població” i  hem reconegut que darrerament “ens hem vist sovint sobrepassats i desbordats per un increment de la demanda d’atenció i d’ajuts socials que no ha anat acompanyada de la dotació de recursos necessaris i suficients per donar-hi resposta”.

Els tres dies de congrés han servit per posar en comú aquesta i moltes altres inquietuds, així com nombrosos projectes, experiències i reflexions al voltant dels Serveis Socials Bàsics centrats en els tres eixos de la trobada: ètica, recerca i creativitat. Més de 500 professionals han participat a les conferències, tallers, debats i altres activitats de les jornades, que han consolidat la trobada anual que els tres col·legis organitzem des de fa disset anys. La segona meitat del congrés –podeu llegir aquí la crònica inicial publicada dijous— va aprofundir en l’eix de la recerca amb tres taules rodones sobre ‘Formes de ser i fer recerca’,  ‘Importància i tipus d’avaluació’ i ‘Experimentant l’avaluació participativa’; una sessió de ‘Presentació de projectes avaluats en Serveis Socials Bàsics’; i dos tallers sobre ‘El paper de les revisions sistemàtiques de la literatura científica. Prendre decisions basades en l’evidència’ i ‘Com aprendre a fer recerca aplicada des del treball social’.

En la conferència de cloenda, sobre ‘La dimensió ideològica i política’ dels Serveis Socials, la professora d’Ètica Begoña Román va subratllar la necessitat d’estar atents als canvis socials que es produeixen, marcats per un retrocés de l’Estat de benestar, l’augment de la injustícia global i  la dissonància entre els discursos sobre drets i la realitat assistencialista, entre altres factors. En relació als professionals dels serveis socials, Román va denunciar la feminització i precarització del sector, la “privatització de la cura de la fragilitat”, la proliferació descoordinada d’iniciatives benvolents privades i “la fatiga per compassió” que sovint ens afecta. A  més, va demanar combatre “la visió economicista i l’eficientitis” i va reivindicar la necessitat de pensar i de recuperar la militància en els valors dels serveis socials: " El nostre bé intern és la justícia social i l'emancipació", va recordar.

Les sessions de treball i debat s’han alternat amb propostes de caire lúdic –teatre, música i contes— al llarg dels tres dies, que han fet del Congrés un espai de trobada privilegiat per reflexionar i compartir vivències.

Des del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya volem fer un agraïment a tots els membres dels comitès que han fet possible el Congrés per l’excel·lent feina realitzada, així com als membres de les comissions organitzadores dels tres col·legis i als ponents i les ponents per les seves valuoses aportacions.

En aquest enllaç trobareu els membres dels diferents comitès

Podeu veure aquí el recull de piulades a Twitter des del #CSSB14.

Podeu veure aquí les conclusions del congrés.

Compartir