Compartir
762 visitas
19
gen.
2015

Resum 2a sessió - El cicle sobre xarxes i moviments alternatius es reprèn amb el focus en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social

 


La segona sessió del cicle ‘Xarxes i moviments socials alternatius. Anàlisi de diferents experiències de transformació social’, dirigit per l’antropòleg i historiador Jaume Botey, va comptar el passat dia 15 de gener amb la intervenció de Jaume Soler, ex alcalde d’Arbúcies i, tal com el va presentar la degana del Col·legi de Treball Social, Núria Carrera, “referent en projectes de participació i pioner en polítiques transversals i solidràries des del món local”.


L’acte es va iniciar amb un repàs per part de Jaume Botey de les “esgarrifoses xifres de pobresa” al nostre país, que avui afecta un 29,5% de la població. En el marc europeu, Espanya és el país on més han crescut les desigualtats durant la crisi i només Letònia supera l’índex de desigualtats que patim actualment. La “immensa capacitat de les societats occidentals per amagar i invisibilitzar la pobresa i la marginació”, segons Botey, es compensa només parcialment amb l’existència de recursos de protecció per atendre les persones més desafavorides, com ara les empreses d’inserció, les rendes mínimes o les iniciatives solidàries d’entitats socials i de la pròpia ciutadania.

L’experiència de Jaume Soler al front de l’Ajuntament d’Arbúcies durant 24 anys, fins el 2003, és un exemple del que es pot fer des de l’àmbit municipal, que malgrat ser “l’últim esglaó de l’Estat i el més maltractat”, en paraules de Soler, “pot ser també l’òrgan de representació de la voluntat popular”.

L’actual president de l’ONG SOARPAL Solidaritat Arbúcies – Palacagüina va encapçalar el procés de creació dels Consells Municipals en base a cinc eixos: participació ciutadana, solidaritat, creixement sostenible, serveis públics i compromís nacional, amb voluntat de vincular l’acció al món local amb la lluita per un país més lliure i equitatiu. En l’àmbit de l’atenció a les persones, els dos paràmetres bàsics de l’acció de govern van ser la transversalitat en els serveis socials i el reconeixement de la importància dels professionals.

Malgrat els avenços assolits, en relació a la lluita contra la pobresa Jaume Soler reconeix que “ens hem dedicat a combatre la pobresa, quan el que cal és combatre la riquesa”, però veu amb esperança les experiències de resistència i supervivència que “articulen xarxes socials i esdevenen expressió del que hem anat perdent estructuralment en els últims anys: el sentit primer i polític de la fraternitat”.

La degana va tancar la sessió reivindicant la tasca del treball social al costat de l’acció de la gent –“no ens hi podem posar d’esquena, seria un error estratègic de primer nivell”—, però alhora va recordar que “hem de continuar defensant la responsabilitat pública i les obligacions dels governs”.

La propera sessió del cicle, el dia 5 de febrer, abordarà les ‘Xarxes de model econòmic alternatiu’ amb la col·laboració de Joaquim Sempere, professor de sociologia a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona.

Compartir