Dates: 6, 9, 13, 16 i 20 de març de 2017
L’entrevista, com a tècnica comú en investigació social i eina principal per a tot treballador social amb independència de l’àmbit en que treballi. Forma part de la bateria de tècniques d’investigació qualitatives alhora que és l’instrument que ens permet enfocar la realitat.
Destinataris
A tots aquells treballadors socials que vulguin millorar i aprofundir sobre aquesta tècnica per tal d’augmentar l’efectivitat del seu treball.
Objectius
Proveir de conceptes i eines pràctiques amb la finalitat de desenvolupar les habilitats necessàries per a la realització d’entrevistes per a un diagnòstic social de qualitat.
Millorar el procediment de l’elaboració i el desenvolupament, així com augmentar l’efectivitat d’aquesta tècnica d’investigació qualitativa.
Aprofundir en les possibilitats i els límits de l’entrevista des del pensament sistèmic.
Crear estratègies pròpies per a la utilització d’aquesta tècnica.
Metodologia
El curs es durà a terme mitjançant les exposicions teòriques recolzades amb els exercicis pràctics, utilitzant eines participatives i metodologia activa.
Programa
- CONCEPTE I UTILITATS
- Bases teòriques i científiques
- Les tècniques d’investigació social qualitatives
- La demanda
- El objectius
- Les expectatives
- TIPUS D’ENTREVISTA
- ESTRUCTURA I FASES DE L’ENTREVISTA
- EL VINCLE
- El clima
- Els actors
- El pensament sistèmic
- HABILITATS I TÈCNIQUES COMUNICATIVES PER A ENTREVISTES EFECTIVES.
- EL REGISTRE
- CASOS PRÀCTICS. S’adequarà a les necessitats específiques de les persones participants i del servei on es treballa mitjançant la intervisió, mètode estructurat i sistematitzat per a la reflexió sobre el treball quotidià, amb l’objectiu de disminuir la pressió emocional, conèixer les expectatives i crear estratègies pròpies per aplicar a la feina.